Krop og psyke – hænger de virkelig sammen?

Mønsterbryder, reaktionsmønstre, spændingsmønster, healing, afspænding, manuel behandling, kropsterapi

Er der forbindelse mellem dine tanker og din krop, eller dine følelser og din krop? JA!

Nu tænker du Citron, citron citron. Har du allerede fået mundvandet til at løbe? Hvis du tænker på en strand, er det måske andre reaktioner din indre krop vil komme med. Måske elsker du sol og vand og tænker straks jubiii og mærker glæde ved tanken. Måske tænker du ‘Åh nej alt det der sand, kan jeg slet ikke overskue’ og du får muligvis en krympende fornemmelse indeni. At gå til eksamen er en anden stærk fremkalder af kropslige reaktioner. Det kan være, at du stivner af skræk bare du hører ordet ‘Eksamen’. Eller du tænker: ‘Åh nej det magter jeg ikke’ eller tænker på alle de gange, hvor du har imponeret en censor, og du så mærker en positiv reaktion ved mindet. Ja for kroppen husker….ALT!

Krop og psyke forbindelsen

Kroppen husker gode som dårlige ting, der er sket for dig. Om det så er en ren kropslig oplevelse eller en psykisk oplevelse. Det er lige meget! Den husker og minderne er lagret i spændingstilstande, som når du har ondt i hovedet og nakken efter en anstrengende eksamen. Det kan også være lagret i organ-systemet eksempelvis i maven, som når du fik ondt i maven som barn over en dårlige stemning derhjemme eller i skolen. Vi er mere følsomme individer, mere end vi måske lige tror. Men kroppen og nervesystemet, som er koblet til din hjerne, og alle dine sanser hænger nøje sammen. Du opfatter en hændelse med dine sanser, som lynhurtigt sender besked til din hjerne om at reagere på din oplevelse kropsligt enten med nydelse, glæde, frygt, smerte, kampinstinkt, fastfrysning, flugtinstinkt osv. Det er dit hormon- og nervesystem, der hjælper til med at sætter ind med en passende reaktion til hændelsen.

Reagere min krop og psyke som de skal?

Men det er ikke altid, at vi føler vores krop reagere, som den burde, eller som vi ønsker i en given situation. Dette hænger sammen med, at din måde at reagere på er blevet automatiseret og tilpasset i din barndom, for eksempelvis så du følte dig mest muligt accepteret af dine omgivelser. Man kan på en måde sige, at du har fået et mønster i den måde, du reagerer på – et reaktionsmønster. Ligeledes har din krop et spændingsmønster, som spejler dit sind, som er skabt gennem alle dine erfaringer. Mange af disse spændinger har til hensigt at beskytte dig eller at hjælpe dig gennem livet.
Men nogen gange kan det føles, som om man er på overarbejde for at klare noget. Hvorfor nu det? Din krop og dit sind har som nævnt ofte reageret samtidigt for at beskytte dig.  Kroppen spænder enten op eller bliver i sin normaltilstand, eller giver efter i musklerne for at klare udfordringen alt efter, hvordan du oplever den. Men det er ikke sikkert den behøver at reagere så hårdt, som den gjorde engang, eller at give op for den sags skyld, hvis det var mønsteret. Det, der var nødvendigt en gang, er ikke nødvendigvis sådan nu. (Læs mere Om Krop og Psyke)

Kropsterapi og spændingsmønstre

Man kan arbejde med sit spændingsmønster gennem kropsterapi, manuel behandling og healing. Det handler grundlæggende om at blive mere sig selv og følge sit hjerte. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du er blevet nysgerrig.