Om den vigtige berøring, når du har stress

Lisa Mai Toft, Kropsterapi, Healing, terapi, Psykomotorisk Terapi, Afspændingspædagog dap., mindfulness, stress, krop og psyke, nærvær, smertefrihed, visualisering, meditation, manuel behandling, varme hænder, hudsult, berøring, udbrændthed, afspænding, massage, Afstressende behandling, stress, oxytocin, dopamin, det autonome nervesystemet, parasympatikus, sympatikus, Firmamassage, virksomhedsmassage, ergonomisk konsulent, fysioterapi, WorkFlow med Lisa Mai Toft

Berøring kan være en stor hjælp, når du har stress inde i kroppen. Særligt afspændende berøring, hvor du bliver beroliget og samlet, har en kæmpe effekt, når dit nervesystem reagere i top beredskab. Det er der nogle særlige grunde til.

Berøring påvirker nervesystemet

Det aktive – sympatiske nervesystem: Her handler nervesystemet om at kæmpe for at leve og overleve. Det sætter i gang fra du vågner op, og hjælper dig med at klare alt det, du skal i livet. Særligt geare det dig op, når du står overfor en stor præstation eller opgave, som du skal klare.

Det passive – parasympatiske nervesystem: Dette system hjælper dig med at restituere efter din ‘kamp’ med verden. Det sættes i gang for, at du kan fordøje mad og oplevelser, slappe af, sove godt og være i stand til dyrke sex (formerer dig). Berøring er en faktor, der hjælper din krop ned i denne tilstand af velvære.

Der kan opstå en ubalance i dit nervesystem, hvis du har været udsat for stress belastning enten over lang tid eller ved et pludseligt traume. Det aktive nervesystem kan sagtens tåle meget aktivitet, men ikke over lang tid. Hvis det aktive system arbejder på højtryk eller holdes i gang for længe påvirkes typisk til at starte med fordøjelsen. Senere øges pulsen og vigtige immun aktive stoffer hæmmes. Derfor bliver nogle hurtigere syge ved pres. Andre mærker ikke det fysisk (eller har svært ved at erkende det). Langt de fleste reagere desværre først efter alt for sent på stress, når fx kortisol har påvirket hukommelsen og blodtrykket er forhøjet, eller når man er fanget i udbrændthed og/eller følelser nedtrykthed og mangel på glæde.

Kort fortalt kan det sympatiske nervesystem betragtes som speederen og det parasympatiske nervesystem som bremsen. Berøring er olien, der kan hjælpe bremsen til at virke.

Kærlighedshormonet der beroliger

Hormonelt får kroppen hjælp til at finde ro ved berøring eller gode lange kram via “kærlighedshormonet” oxytocin, der udskilles i store mængder. Samtidig sænkes kortisol niveauet i blodet, som ellers er højt, når vi er stressede. Oxytocin er afgørende for tilknytning i alle slags menneskelige forhold. Ikke nok med dette skaber det følelsesmæssig balance, hæmmer angst, panikanfald, fobier og stress. Fysisk nærhed og berøring er nogle af de store faktorer for udskillelsen af dette vigtige hormon.

Dopamin spiller en stor rolle sammen med oxytocin, hvis du synes om berøring. Det er fordi dopamin kommer fra en kerne i hjernen – nuclues accumbens. Den er involveret som en del af hjernens beløningssystem, når din hjerne mener, at du oplever velbehag og glæde. Den hjælper desuden til at motivere dig til handling, men kan på sin negative side skabe  afhængighed til noget, du oplever som positivt. Et passende dopamin niveau giver os nydelse og fysisk og psykisk energi.

Bevidst berøringen – er vigtig!

Måden du bliver berørt på er ikke ligegyldig. Den skal kunne befordre, at du kan slappe af. Af og til kan det være godt at være i professionelle hænder for at opnå den rette effekt. Det, at der ikke er en forventning om, at du giver berøring tilbage har også betydning for effekten.

Berøring kan sagtens være med tøj på i kropsterapien hos mig. Dette giver ro for nogle, at de ikke behøver at blotte sig for at opnå ro og afspænding gennem berøring. Afspænding kan også opnås gennem tale, så du når ned i den bevidsthed, hvor flere alfa bølger er mere aktive. Og man kan kombinere disse.

Du er velkommen til at bestille en tid og opleve, hvordan en afspændende behandling kan få din krop til at smelte og være helt afslappet her og nu.

Her findes jeg: Tlf.: 61993036 eller skriv til: lisa@kropsterapi-healing.dk

Læs mere fx her:

Helbredende Berøring