Sig ‘Nej’ og bliv mindre stresset

Lisa Mai Toft, Kropsterapi, Healing, Psykomotorisk Terapi, Afspændingspædagog dap., mindfulness, stress, krop og psyke, nærvær, smertefrihed, visualisering, meditation, manuel behandling, varme hænder, hudsult, massage, Terapi, Afstressende behandling, Afspænding, Firmamassage, virksomhedsmassage, ergonomisk konsulent, fysioterapi, WorkFlow med Lisa Mai Toft

Det vanskelige ‘Nej’

Det kan være en kunst at få sagt ‘nej’ til noget eller nogen. Det er ikke altid lige let at få et ‘nej’ eller ‘nej tak’ over sine læber i flere henseender. Derfor kommer mange ofte til at sige ja alt for meget og alt for ofte. Problemet ved det er, at man kommer til at glemme eller nedvurdere sig selv og fjerne sig fra det, der kan være vigtigt for dig som person.

Det vigtige ‘Nej’

Gevinsten ved at kunne sige ‘Nej’ er at dit liv bliver lidt mere autentisk ‘dig’ fordi du gør det, der betyder noget for dit liv. Du får mere kvalitet ind i dit liv ved at sige nej til det forkerte og Ja til det rigtige. Du bliver mere tro mod dig selv og din integritet. Og det har også betydning for dem, der er omkring dig.

Stress mindre ved at sige ‘Nej’

Det, at sige ja til for meget, kan give stress. Så en måde at passe på sig selv er at få sagt ja til det væsentlige og nej til det, der betyder mindre for dig. Og det er ikke altid lige let! Nogen mennesker i dit liv er sværere at sige nej til end andre fx dine børn. Nogle arbejdsopgaver eller begivenheder kan også være svære at sige nej til. Hvordan kan det være?

Det lette ‘Ja’!

Kulturelt er mange af os vokset op med, at vi skal ‘please’ andre. At vi skal sætte andre før os selv og være hjælpesomme. Det er også gode værdier men ikke, hvis det er årsag til stress.  Vi lærer ofte, at det ikke er så godt at skuffe andre.‘Pleaser-kulturen’ er en af årsagerne til, at det er lettere at sige ja end nej – for så undgår vi konflikt. Det kan også være, at vi har tendens til at overvurdere vores formåen (overambitiøs), eller ikke har en realistisk tidsfornemmelse af bestemte opgaver. Derfor er det vigtig at lære sig at prioritere og mærke efter, om det er holdbart eller blot et øjebliks begejstring, der får dig til at sige ‘JA’.

Fremstår jeg som svag person hvis jeg siger nej – er jeg ikke hård eller stærk nok? eller er du bange for at blive set som inkompetent, hvis du ikke siger ja til en opgave? vil jeg helst undgå konflikt og derfor siger jeg ja? Eller er du igen blevet helt høj og begejstret og af iver over at være medinddraget og føle dig vigtig kommet til at sige ja.

Få mere energi ved at prioritere hårdere

Hvad er vigtigt i mit liv, og hvad får mig bare til at defokusere og bruge tid på noget, hvor jeg giver min energi til andres liv og ikke til mit eget og mine egne inderste ideer om, hvad der kunne blive spændende for mit liv. Det kan være vigtigt at blive klar over, hvad der dræner dine ressourcer, og hvad der vækker din energi, og får dig til at leve endnu mere. Er der nogen særlige situationer, opgaver, personer eller omstændigheder, der gør at du bliver drænet for energi? Dette kan kaldes for energiforvaltning og kan være godt at lave en vurdering af i dit liv.

Nogen gange kan det være godt at give lidt for mange ‘nej’er.  Så skuffer man ikke pludselig nogen, eller bliver irriteret på sig selv over at have sagt ja, og sidder i en saks.

Sig ‘Nej’ uden drama

Hvordan kan jeg sige ‘nej’ uden drama og uden konflikt? Man kan altid sige ‘tak til andre for, at de tænkte på dig og derfra sige: Tak, men nej tak’. Man kan også altid sige, at det lyder spændende, men jeg har ikke ressourcer til det lige nu. Og hvis man fik sagt nej først, er det nogen gange bedre at komme bagefter og sige: ‘Hey, det der du sagde, hvis det stadig er muligt, så vil jeg gerne’. Bed om betænkningstid, så du kan nå at bedømme, om du kan putte den kvalitet ind i opgaven, som det kræver.

Det lyder let og jeg ved godt, at der kan være situationer, hvor det kan blive et større dilemma. Men bemærk, at det at tænke sig om og mærke efter i kroppen: Hvordan, ‘Ja’ føles i en given situation, og hvilke følelser, det vækker i dig, er en god lille omvej, inden du beslutter ‘JA’!

Hvis du kommer hos mig, kan vi arbejde med, at du bliver bedre til at sige ‘Nej’ og med grundene til, at det kan være svært. Vi arbejder både med krop og psyke, så du blive en bedre, friere og gladere version af dig selv.

Kontakt mig, hvis dette vækker genklang eller nysgerrighed og se fx mere her:

Behandlingen – Hvad kan du opnå? – Kropsterapi – Healing

Lisa Mai Toft, Fys, afspændingspædagog, healer

61993036