Skammer du dig over dine følelser?

Lisa Mai Toft, Kropsterapi, Healing, Psykomotorisk Terapi, Afspændingspædagog dap., mindfulness, stress, krop og psyke, nærvær, tillid, blokeringer, overbevisninger, smertefrihed, visualisering, meditation, manuel behandling, varme hænder, hudsult, massage, Terapi, Afstressende behandling, Afspænding, Firmamassage, virksomhedsmassage, ergonomisk konsulent, fysioterapi, WorkFlow med Lisa Mai Toft

 

Åbenhed om følelser – uha nej ellers tak!

Forleden da jeg talte med en klient fra Spanien, spurgte jeg hende, hvad hun savnede mest fra sit hjemland? Hun svarede: Det, at kunne tale med enhver og åbent, selv om sine svære følelser. Det var noget hun virkelig savnede!

Seksualitet, sorg, jalousi, nederlag, afmagt og vrede kategoriserer vi ofte som knap så legale følelser. Derfor kan de opleves som skamfulde.
Det er almindeligt for de fleste af os danskere at have lært at holde følelserne tilbage – ofte for ikke at blive en belastning for andre eller udskammet.
I vores kultur er det vigtigt at vise, at du magter alt i dit liv, at du er i kontrol og har styr på dit ‘shit’.

Ensomheden fremmes ved skammen over følelser

Men vi bliver ofte alene og ensomme med vores følelser, når de nærmeste ikke har kunnet rumme eller forholde sig til vores pinsler.
Få mennesker har fra barnsben lært, hvor vigtige følelserne er for den samlede tilstand.
Små drenge lærer stadig ikke at pive og holde tårerne tilbage, men at det er okay (i en hvis grad) at vise vrede.
Små pige har lært, at det er grimt at vise vrede. Kvinder er hysteriske og i ubalance, hvis de udviser aggression.
I virkeligheden handler disse ‘negative’ følelser om grænser, du har brug for at sætte, eller om behov du har.

Resultatet af fortrængte følelser

Effekten af disse overophobede følelser er enten et overtryk, hvor vi i en presset situation ender ud i voldsommere vrede, end hvad situationen egentlig angiver.

Omvendt hvis vi undertrykker følelserne, kan de i stedet blive til angst eller depression, hvor vi måske ikke kan mærke andet end tristhed som grundtone. Alt bliver ligegyldigt.
Heldigvis står flere og flere kendte personer frem og beretter om angst eller andre ‘følelsesforstyrrende’ problemer, som fx diagnoserne er en del af.

Har du lært at rumme dine følelser eller fejl?

Det er vigtigt at kunne anerkende og rumme sine egne følelser og sige ‘Pyt’ eller ‘Undskyld’

Skyldfølelser er de værste, fordi de får os til at ønske, at vi kunne gøre noget om, eller giver os lyst til at krybe i et mussehul.
Livet byder uundgåeligt på skuffelser og nederlag, som vi kun kan rumme, hvis vi har oplevet, at der er kærlighed nok, på trods af vores fejl.
Nervøsiteten vil i tide og utide komme. Den komme ofte, når vi føler vi skal bevise noget for nogen. Den er med når, vi fx gør noget for første gang, eller i eksamenssituationer eller ved et møde med et menneske, man beundre og gerne vil anerkendes af.
Det er helt normale følelser, og normalt at have nerverne/følelserne uden på tøjet. Vi vil alle blive ramt den slags oplevelser gang på gang i livet.
Når vi taber i noget, fx i spil som børn, eller den kærlighed, vi håbede varede længere, eller en kær til døden, så kommer følelserne naturligt væltende.

Ærgrelser er mulige læremestre.

Vi er nød til først at tage os af vores følelser omkring et ‘problem’.

Det er okay og naturligt at vise dine følelser i en situation, der rammer, men man skal naturligvis ikke bruge andre som skraldespand for vores følelser.

Skuffelserne kan vi bruge til at forstå eller lære noget dybere, fx hvad vi gerne vil ønske, der skal ske. Er der mon en anden vej, til at ønsker kan gå i opfyldelse senere hen?
Hvorfor er det, at jeg ikke tiltrækker den kæreste, eller det job, eller hus jeg gerne vil have? Og hvordan kommer jeg i mål med mine inderste ønsker?
Spørgsmål der er vigtige. Måske min clairvoyance kan give dig nogle af svarerne.
 
Men fremfor alt:
Pinelighed og skamfuldhed er frihedens fjende – vær dig selv med alt, hvad du er!
Kærlighed er også at være tro mod det, du føler, selvom andre mener noget andet.
 
Kærligst Lisa
Hvis du får brug for en ‘klog kones’ øjne på en situation eller noget i dit liv, så skriv eller ring: 61 99 30 36