Er det naivt at have tillid i en verden, hvor man kan opleve sig svigtet, bedraget og gået bag om ryggen af andre? NEJ!
Det er STÆRKT at have tillid og bevare den på trods af, hvordan andre agere!
Så hvordan kan man bevare sin tillid, når den kan blive korrumperet gang på gang!?!
Først og fremmest handler det om, at din selvfølelse og din tillid til dig selv skal være god. Når du har en grundlæggende følelse af at være god nok, som den du er, så kan du være glad for dig selv, uanset hvad andre siger eller gør.
Verden er dit spejl
Det kan være svært at bevare følelsen af tillid, hvis du fra barnsben har fået oplevelser af, at du ikke var okay, eller at dine voksne omkring dig heller ikke var okay i en eller anden forstand. Det gør det svært at kultivere glæden ved sig selv og tillid nok – også til andre.
Når man er der, hvor man ikke er helt dybt nok tror på sig selv, spejler det sig ofte i forholdet til andre. Vi kan blive mistænksomme og lurer på, om der er skjulte agendaer hos andre. Uheldigvis kan dette afføde, at omkringværende personer opfanger usikkerhed, som de reagere tilbage på. Usikkerhed og mindreværd kan potentielt udnyttes af andre, der mærker sig stærkere fx en chef, der vil have dig til at overarbejde. Vi skal naturligvis passe på os selv og sige fra, hvis andre har en adfærd, som kan være potentielt ødelæggende for dig. Du skal have dine instinkter i orden, så du sanser, hvad der foregår. Det hjælper rigtig meget.
Den brudte tillid
Flere ting kan være ødelæggende for at bevare en god selvfølelse og selvtillid, når man er barn. Det kan være, når voksne, siger èt men gør noget andet, eller når deres kropssprog ikke stemmer overens, med det de siger. Det kan være at vokse op med mange skænderier eller skæld ud. Det er også svært, når voksne omkring en er alkoholiseret eller har andre store problemer. Små som store problemer kan skabe usikkerhed i dig, mens du vokser op, især når de gentages og ikke bliver italesat eller håndteret.
Tillid starter i kroppen
Når du bliver født har det betydning, hvordan du tages imod, hvordan du berøres, får næring og stimuleres. Du kan enten være blevet stimuleret meget eller lidt kropsligt, psykisk og mentalt, og opleve dette som godt eller skidt. Dine første oplevelser af din krop og følelser betyder noget for, hvordan du føler dig hørt og forstået; elsket og værdsat og hjemme i verden.
Oplevede du dig hjulpet frem i verden, passet på, og at dine sanser blev stimuleret tilpas? Alt dette giver tryghed og tillid, så barnet tør bevæge sig nysgerrigt ud i verden. Voksne, der er tydelige og viser, at de tror på dig, og at du kan lære noget nyt, sætter gode aftryk. Har det været tilladt for dig at give udtryk for dine egne grænser og behov? Dette har betydning for, om du har tillid og tør give udtryk for dig selv overfor andre og vise, hvem du er.
Mønstrene sætter sig i kroppen
Når noget er gentaget tilpas mange gange, sætter det sig som et mønster i kroppen fx som spændinger. Kroppen har lært, hvordan den skal være i forhold til omverden – hvornår den skal holde igen, og hvornår den kan give slip. I muskelspændingerne kan der sidde ‘opgivelse’ eller ‘anstrengelse’ (kamp) alt efter, hvilke reaktionsmønstre du har lært. Det kan være smart fx for, at du opnår en form for anerkendelse eller overlever. Spændingsmønstret i kroppen er tilpasset i forhold til, hvordan du kan give udtryk for dine følelser, eller hvordan du skal opgive noget af dig selv, for at passe ind. Der kan være blokeringer, som skal opløses, eller ‘huller’, som skal fyldes.
Begrænsende overbevisninger
Blokeringerne, der er skabt gennem opvæksten, forhindre os ofte i at være helt, som vi vil være. Vi kan se dem i form af begrænsende livs overbevisninger, vi har lavet. De stammer fra vores tillærte mønstre. Ofte er det først som voksne, at vi kan bryde dem. Overbevisninger er sætninger, som vi har lært, der er optaget inden i os fx: ‘Du fortjener ikke bedre’, ‘Jeg skal gøre mig fortjent til kærlighed’ ‘Jeg kan ikke virkelig stole på nogen’ eller ‘Andre mennesker er vigtigere end mig’.
Kropsterapi og healings helbredende virkning
Når man bliver stærk nok, kan du ikke rokkes ved eller rystes så meget, når andre gør noget, der kan opleves som svigt eller et tab. Du bliver bedre til at passe på dig selv, være den du er og til at få det, du gerne vil have. En af vejene til at komme af med disse mønstre, blokeringer eller overbevisninger er gennem kropsterapi og healing. Det er en ressource orienteret tilgang, som genopretter, heler og forvandler de oplevelser, der har sat negative spor, til nye positive, kraftfulde spor. Behandlingen går dybt, fordi der arbejdes på krop, følelser, tanker og ånd på samme tid.
Hvis du er blevet nysgerrig og vil vide mere, kan du se her: https://kropsterapi-healing.dk/om-behandlingen/ eller du kan skrive eller ringe på 61993036